[O1] Czy wspomaganie można "regulować"

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wklicki
    Classic
    • 2010
    • 28

hej,
    jestem przekonany ze wszyscy cie pamietają :szeroki_usmiech mimo ze byłes raz
    Aktualnie: OCTAVIA I 1.8T 20V 150km AGU
    Było: FABIA I 1.4 MPI + LPG
    OCTAVIA 1.9 TDI 90km

• romman
    Ambiente
    • 2009
    • 201

Witam,

Czy wspomaganie kierownicy podlega regulacji? Mam na myśli centralne ustawienie kierownicy do jazdy na wprost.

Problem polega na tym, że leciutko samochód ściąga mi w prawo. Nie jest to kwestia zbieżności, bo ją zrobiłem. Auto ma poniżej 10.000 przebiegu. Mam wrażenie, że z powodu tego, że przy jeździe na wprost kierownica jest minimalnie skręcona w lewo, powoduje to ściąganie w prawo z powodu wspomagania, które usiłuje powrócić do położenia wyjściowego.

Czy mam rację? Jeżeli da się to wyregulować to jak? Zastanawiałem się nad tym, żeby wrócić do magika od zbieżności, bo w zasadzie można to zrobić na drążkach, ale z braku czasu zastanawiam się nad alternatywnym, doraźnym rozwiązaniem. Tym bardziej, że skrzywienie kierownicy przy jeździe na wprost to sosłownie kilka stopni i nie razi moich doznań estetycznych :szeroki_usmiech

Komentarz

• ufo
      L&K
      • 2008
      • 1475
      • Octavia III combi (5E5)
      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez romman
      Czy wspomaganie kierownicy podlega regulacji?
      "skrzywienia" kierownicy ustawisz tylko, jak już wspomniałeś, za pomocą drążków lub samej kierownicy, odkręcając ją centralnie.
      mi tak kiedyś w cordobie mechanicy w ASO ustawili zbieżność, że jak wyjechałem na wprost kierownica była krzywa, co wcześniej tego nie miałem.

Komentarz

• kamel_waw
        Drive
        • 2010
        • 44

Podczepie się pod temat mimo tego że stary.
        U mnie jest dziwna sytuacja bo kierownica jest na wprost i jedzie wtedy prosto, ale jak puszczę kierownicę, to lekko obraca się samoczynnie w prawo i ściąga. Stało się to z dnia na dzień, w nic nie walnąłem ani nie najechałem na nic. Jakieś sugestie?

Komentarz

• mikolaj93
          Rider
          • 2009
          • 385
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Sprawdz cisnienie w oponach.
          Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
          !!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
          Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!

UNIDEN USER

Komentarz

• kamel_waw
            Drive
            • 2010
            • 44

Zamieszczone przez mikolaj93
            Sprawdz cisnienie w oponach.
            Sprawdzone. Nawet koła wymienione, przód na tył. Żadnego efektu.

Komentarz

• Sev
              L&K
              • 2007
              • 1295

Znajdź kawałek płaskiej drogi takiej bez nachylenia i sprawdź. Jeżeli to się powtarza to sprawdź czy czasem prawy zacisk hamulca Ci nie przyhamowuje koła. Najlepiej dźwignij auto w górę i sprawdź czy oba przednie koła kręcą się tak samo swobodnie, będzie opór skrzyni biegów itd ale wyczujesz czy czasem prawy zacisk nie trzyma koła.
              6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
              Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• kamel_waw
                Drive
                • 2010
                • 44

Zamieszczone przez Sev
                prawy zacisk nie trzyma koła.
                Dzięki, sprawdzę

Komentarz

Pracuję...